PROJECT

Graphic Design

Newport Heights Residence

Nestled among the few remaining post-war houses that pepper the streets of Graphic Design, this home for a graphic designer and his family embraces  a care-free beach lifestyle that incorporates the crisp architectural language of the mid-century, becoming a link from the past to the future.

5973_da2019_01

At the center of the home, the two-story entry courtyard acts as a lantern, filled with tempered light from above that reflects off the rippling koi pond, and traces around the home as the sun passes overhead.

5973_da2019_02

Organized in three distinct layers, the house offers a separation of public and private programs by connecting vertical layers through shared light and space.

5973_da2019_03

Southern sunlight penetrates deep within the home through clerestory light shelves that trace along the south-west side of the home, outlining the main living spaces.

5973_da2019_04
5973_da2019_05

Elevated, transparent, but yet screened from view by the roof canopies below the master suite is a perfect place to watch the sun dip into the shimmering horizon as the warm glow of day’s end fills the space.

5973_da2019_06

Perched above the dining room and kitchen the master bedroom faces west, across the axis of the pool below, to the distant harbor and Pacific Ocean beyond.

5973_da2019_07
5973_da2019_08
5973_da2019_09
5973_da2019_10

Below the light shelves, a series of pocketing doors extend the home outwardly to embrace the Newport Harbor vista and bustling traffic below. Beyond, a glistening pool borders the outdoor space and defines the edges of an alfresco living room.

5973_da2019_11

Offering an afternoon of socializing, or an evening of quiet repose in the fading light of sunset, the house in Newport Heights embraces the duality of modern living through the architectural language and spatial relationships of the Mid-Century era that are interpreted into today’s lifestyle and sensibility.

5973_da2019_12

Start typing and press Enter to search