Sweet Home, California

Cornelio Residence

Designed as a west-coast retreat for a Wisconsin neurosurgeon, attorney, and family, the Cornelio house sits on a narrow corner lot enjoying views of the hills, the city, and the Pacific horizon beyond.

Conceived as a collection of light and airy public spaces set above a base of private areas the house is at once protected from the street while remaining open to the views that surround it.

2017 AIA Design Award, Built

2011 AIA Design Award, Unbuilt


Opening up the house by borrowing views and space from the adjacent rooms is the overarching idea giving this family everything they need in a loft style concept.


We kept the materials simple honest and carefree, so the family could have beach sandy feet and not feel like they were going to ruin the house. It’s meant to be a fun, convenient California lifestyle kind of home. 

  • Anders designed an elegant, family-friendly modern home for us in San Clemente... From the moment we met him, we knew Anders was the architect for us. He understood our design and family goals. He greeted the challenge of coordinating a large project for long-distance clients (we live out-of-state) with enthusiasm and confidence. Once the project started, Anders and his team made the entire design/build process as smooth and efficient as possible. His professionalism and responsiveness exceeded our expectations. Anders and his team worked well with our wonderful builder, Steve Stipe. No detail was too small to merit Anders’ personal attention. In addition to his architectural talent, Anders is warm and friendly. We would happily work on another project with Anders and his team anytime!

    Dara and John, Homeowners

At the top of the stairs a modern kitchen composed in Carrara and walnut grounds the great room and provides striking coastal views from the casual dining island.


A light washed vertical core leads up to the great room and master bedroom level where lofted roof planes rise to invite the coastal breezes, shade the sun, and expose the beautiful vistas beyond.


Bringing in plenty of natural light was vital to making the home feel as spacious as possible. The more light, the more the space is able to be perceived. 


“That’s the thing with Ander’s houses, they just don’t age. It makes them so easy and painless to live in.”

– Steve Stipe, Builder

“That’s the thing with these (Lasater’s) houses, they just don’t age. It makes them so easy and painless to live in.”

– Steve, Builder


The great room terminates in a sunset deck that looks over the neighboring rooftops to the ocean beyond. Turning back toward the kitchen you realize that a long continuous view corridor extends through the entire upper floor to the morning deck over the garage.


Grounded and transparent the house responds to its site and its surroundings while inwardly reflecing its owners tastes and sensibilities. The Cornelio house is made for this place and this time. You realize as the day ends and the living room softly reflects the sun’s hues of orange and red that here is the only place you need to be.


Start typing and press Enter to search